Historik

Ransäter – Munkfors Konstförening

Föreningen bildades 1983. Den består av drygt 200 medlemmar. De första åren hade vi utställningar i olika lokaler i samhället. Under åren 2000-2013, hyrde vi en lokal av Böhler Uddeholm till ett överkomligt pris. Det var övervåningen på det Gamla Brukskontoret. Lokalen är ca 300 kvm, så vi satsadet på ganska stora utställningar. Sedan hösten 2014 hyr vi in oss hos Hans Westlund på Ateljé W-art i Blia för våra utställningar och även ett rum för våra inventarier och styrelsemöten. Vi har 2-3 utställningar per år. En höstutställning och en vårutställning. Under några år hade vi en sommarutställning i samband med Bondkomikfestivalen. 2009 ställde årets Fridolfstipendiat, Lasse Åberg ut litografier.

Vi har deltagit i Konstrundan i Klarälvdalen, de tio åren som den pågick. Under några år övergick den till att vara Konsthelg utan gränser under Kristi Himmelfärdshelgen. Konstnärer och konsthantverkare, amatörer och proffs, bjöds in att ställa ut i våra lokaler. Utställningen var mycket uppskattad och välbesökt. Nu är den dock nerlagd. Vi har även haft en mycket populär slöjd- och hantverksmässa ett antal år.

Vi har haft utställningar med flera stora Värmlandskonstnärer. Nämnas kan Tore Andersson och Knut Olsson. De utställningarna har bestått av inlånade verk, eftersom konstnärerna inte längre lever.

Vi hade också förmånen att få anordna en stor utställning med Sven Schützer-Branzén, medan han fortfarande var i livet.

För några år sedan ställde Silvija Boijsen Sinka ut egna verk tillsammans med verk av sin far Imantz Sinka.

Vi hade även äran att få ställa ut bilder av Slas, konstnären och författaren Stig Claeson, på vår höstutställning för några år sedan.

Hösten 2011 hade vi en utställning kallad “Tre generationer.” Det var Gerd Göran som ställde ut tillsammans med sin dotter, Malin Lager, och hennes döttrar Maria Lager och Emelie Lager.

Sist men inte minst. Höjdpunkten bland våra utställningar är nog utställningen 2002 med naturmålaren Gunnar Brusewitz och hans kamrat silversmeden Olle Ohlsson.

Detta är ett litet axplock av vår verksamhet under de senaste 35 åren. Vi hoppas att föreningens medlemmar och allmänheten är intresserade av vårt arbete, så att vi kan hålla på i många år framöver.

Comments are closed.